Met de kids naar Real Human Bodies

2

Bij een leuk uitstapje voor de kinderen denk je misschien niet meteen aan de Real Human Bodies Expositie van de Duitse anatoom Gunther von Hagens. Toch besloten wij om Dex en Odin mee te nemen naar deze tentoonstelling vol geplastificeerde, echte menselijke lichamen, lichaamsdelen en ingewanden.

realhumanbodies01 683x1024 - Met de kids naar Real Human Bodies realhumanbodies06 683x1024 - Met de kids naar Real Human Bodies
realhumanbodies03 1024x683 - Met de kids naar Real Human Bodies realhumanbodies04 1024x683 - Met de kids naar Real Human Bodies

Niet eng, maar educatief

Ikzelf had het bezoeken van Body Worlds in Amsterdam al een aantal jaar op mijn to-do lijstje staan. Het was er alleen nog nooit van gekomen. Nu de reizende Real Human Bodies Expositie dit weekend in Tilburg stond, leek het me een mooie gelegenheid om hem samen met Linda, Edwin en mijn moeder af te kunnen strepen. En met de jongens dus. Want ja, het leek mij meteen een goed en leuk idee om Dex en Odin mee te nemen. En ik heb me, in tegenstelling tot Edwin en mijn moeder, ook totaal niet afgevraagd of het misschien te eng zou kunnen zijn.

Ze zijn misschien nog wat te jong om te begrijpen wat ze allemaal zien. En zullen ongetwijfeld een groot deel van wat ze gezien hebben over een paar dagen vergeten zijn. Maar toch ben ik er van overtuigd dat dit een mooie en leuke ervaring voor ze is en ze er bewust of onbewust toch altijd wat van leren. Het was ook zo mooi om te zien hoe enthousiast ze daar rondliepen en hoe ze vol interesse hun ogen uit keken.

realhumanbodies12 - Met de kids naar Real Human Bodies realhumanbodies13 - Met de kids naar Real Human Bodies
realhumanbodies08 1024x683 - Met de kids naar Real Human Bodies realhumanbodies14 - Met de kids naar Real Human Bodies
realhumanbodies10 - Met de kids naar Real Human Bodies realhumanbodies05 683x1024 - Met de kids naar Real Human Bodies

Real Human Bodies, ook voor jongere kinderen

Dex (5 jaar) heb ik van te voren wel duidelijk uitgelegd dat het echte, overleden mensen zijn. Dat ze die geplastificeerd hebben zodat ze ‘mooi’ blijven. En ze voordat ze dood gingen toestemming hebben gegeven om hun lichaam voor wetenschappelijke doeleinden te gebruiken. Dat vond hij allemaal prima, zolang dat maar niet met hem zou gebeuren als hij dood ging, want dat zou hij niet zo fijn vinden. Bij Odin (3 jaar) heb ik er verder niet teveel woorden aan vuil gemaakt en hem alleen verteld dat we naar een tentoonstelling van menselijke lichamen gingen om te kijken hoe dat er van binnen uit ziet.

Mocht je ook van plan zijn om Body Worlds of één van de Real Human Bodies Exposities te bezoeken, maar nog twijfelen of je de kinderen mee moet nemen, dan kan ik je vertellen dat dat prima te doen is. Zowel Dex als Odin hebben het geen moment ook maar een beetje eng gevonden en waren alleen maar geïnteresseerd en nieuwsgierig naar hoe het er allemaal van dichtbij uit ziet. Soms hebben we ze er zelfs even aan herinnerd dat ze niks aan mochten raken, omdat het allemaal zo gewoon en natuurlijk voor ze leek. Uiteraard is dit (zoals ook bij volwassenen) wel een beetje afhankelijk van het kind zelf, maar als ouders zijnde ken je je kind goed genoeg om dat in te schatten.

realhumanbodies07 683x1024 - Met de kids naar Real Human Bodies realhumanbodies11 - Met de kids naar Real Human Bodies
realhumanbodies15 1024x683 - Met de kids naar Real Human Bodies realhumanbodies02 1024x683 - Met de kids naar Real Human Bodies

In plakjes gesneden mensen

Ook voor ons was het overigens een erg leerzame expositie. Hij was wel wat kleiner opgezet dat we hadden verwacht, maar daardoor absoluut niet minder interessant. Alle ‘expositiestukken’ waren voorzien van hele kleine cijfertjes die correspondeerden met een lijst benamingen waardoor je precies wist waar je naar keek. Heel educatief allemaal en totaal niet akelig of bedoeld om te shockeren, al blijft het natuurlijk een raar gezicht; een mens in plakken gesneden tussen plexiglas of iemand die zijn eigen vel in zijn hand houdt.

Het waren ook lang niet allemaal complete lichamen, maar juist veel ingewanden en losse ledematen. Zo heb ik bijvoorbeeld voor het eerst een alvleesklier in het echt gezien, het kleine stukje van mijn lichaam dat niet meer werkt, waardoor ik Type 1 Diabetes heb. Ook kon je het verschil zien tussen een gezonde long en een rokerslong en stonden er foetussen in verschillende stadia van de zwangerschap. En mocht het je ding zijn, dan heb je na het bezoeken van deze expositie je portie blote piemels en bilspleten ook weer gehad. 😉

Andere uitstapjes voor kids

Vind je Real Human Bodies toch te eng voor de kinderen maar houd je wel van educatieve uitstapjes? Dan is fossielen zoeken op de Tweede Maasvlakte misschien wel iets voor jullie.

About Author

Mama van Dex & Odin, getrouwd met Edwin, woont in Udenhout, creatief, passie voor schrijven, introvert, houdt van retro/vintage, gamergirl, geek, ZZP-er, diabeet, baasje van hond Flynn en ratjes Oscar & Sonic.

2 reacties

  1. Ik heb zowel Body Worlds als deze expositie bezocht, maar ik raad je echt aan om Body Worlds te bezoeken. Die is zoveel uitgebreider en gaver! En wat heeft je tweede zoon een leuke naam! Stond bij mijn man op nr. 1 op zijn lijstje!

    • Ik had Body Worlds in Amsterdam ook al op mijn lijstje staan inderdaad. Ben daar nog nooit geweest dus heb geen vergelijking, al vond ik de Real Human Bodies expositie qua grootte wel een beetje tegenvallen.
      We zochten voor Odin een korte, stoere, weinig voorkomende naam die ook nog leuk klonk bij Dex, hebben er best lang over gedaan voor we iets gevonden hadden. Grappig dat hij ook op jullie lijst stond!

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: